måndag 10 oktober 2011

Slut på tunnhårighet

Att vara bli tunnhårig med tiden har gjort att jag inte känner igen mig själv i spegeln. Efter att ha haft tjockt hår och kunnat vara långhårig periodvis innebär tunnhårighet omvälvande förändring i vardagen för mig.

Jag har kollat upp alternativen för hur man skulle kunna återställa håret på hjässan och kommit fram till att laser och dylikt är ren blåsning. Har en släkting som betalade 30 000 kronor för att bli laserbehandlad men ett år senare var han fortfarande lika tunnhårig som innan så kallade behandlingen.

Det som däremot funkar är hårstransplantation. De senaste åren har utvecklingen gått kraftigt framåt och metoderna har förfinats. Innan har de kunnat operera bort en remsa från bakhuvudet och tranplantera de hårsäckarna. Problemet med denna metod var att de som genomförde denna operation fick ett långt ärr i bakhuvudet som är väldigt påtaglig, samt att det inte var många hårsäckar som transplanterades.

Den senaste som har utvecklats inom hårtransplantation där man inte får ärr heter FUE (follicular unit extraction). Denna metod innebär att de plockar hårsäckar från hela bakhuvudet utan att lämna påtagliga spår. Sedan transplanteras dessa hårsäckar till hjässan. Problemet här är att när de lägger in hårsäckarna så måste de riktas enligt hårets riktning och inte rakt upp. När de planteras rakt upp så ser det ut som ogräs på huvudet när håret senare växer ut.

Att få professionell hjälp till ett rimligt pris i Sverige är svårt. Jag har varit inne på de flesta hemsidor för kliniker som genomför hårtransplantation i Sverige och förstått att det är svindyrt. Jag kommer att behöva ca 3000 hårsäckar för att bli nöjd har jag kommit fram till efter konsultationer med olika kliniker. Uppemot 100,000 kronor för en operation där jag kommer att vilja ha fler hårsäckar i framtiden.  

Jag började undersöka hårtransplantationer i utlandet. Jag har kommit fram till att Turkiet är ett land där många genomför hårtransplantationer, detta innebär ju självklart att alternativen är många och förvirrande för den som inte kan språket och har kontakter.

Jag hittade ett företag i Sverige som anordnar resor för bland annat hårtransplantationer till Turkiet.  De genomför konsultationerna här i Sverige för att sedan hitta rätt läkare som ska genomföra just min operation. Akacia Medical hittar (enligt egen utsago) de bästa läkarna i Turkiet för att genomföra operationer efter önskemål.

Konsultationen genomfördes på engelska och de gav mig de svar som jag förväntade mig och ville ha. Efter alla konsultationer har jag blivit ett konsultationsproffs.

De dem sa, som jag tycker är en självklarhet var att i Turkiet finns det många som genomför hårtransplantationer men att det alltid inte är en läkare som genomför själva hårtransplantationen. De menar att det ofta är sjuksköterskor osv. men att Akacia Medical garanterade att min operation skulle genomföras av en legitimerad läkare vilket innebär att jag får garantier på att själva hårtransplantationen kommer att lyckas, samt att håret inte ska se ut som ogräs när det växer ut.

Jag fick en offert av de där allt har inkluderats, operation, flyg, hotell (minst 4 stjärnigt)samt alla transporter.  Offerten jag fick ligger prismässigt jämfört med Sverige under en tredjedel av kostnaden. De samarbetar även med ett kreditföretag i Sverige som gör det möjligt att lägga upp en avbetalningsplan också.

Känslan efter konsultationen, priset och deras upplägg gör att jag kommer att välja Akacia Medical för att genomföra min hårtransplantation.

För de som tänker så rekommenderar er att ta kontakt med Ilter Medical för konsultation och att känna efter om de känns rätt för just er.